Hillie de Rooij, Myopia
Prijs
€27.00
ISBN
9789492051080
Bindwijze
paperback
Pagina's
72
Uitgever
The Eriskay Connection
Datum
01-06-2015

Myopia

Hillie de Rooij

Met het project Myopia speelt fotografe Hillie de Rooij een spel met de visuele kenmerken die Europese media gebruiken om Afrika te verbeelden.

De Rooij verzamelde foto's uit verschillende Europese kranten, websites en tijdschriften die Afrika verbeelden. Ze analyseerde deze beelden door bij elk beeld te benoemen hoe Afrika erin wordt afgebeeld. Dit leverde een lange lijst op met kernwoorden als; Zand, Wilde Dieren, Plastic, Donker Kind, Liggende Mannen, Palmbomen, Droogte enz. Deze verzameling 'codes' gebruikte ze als richtlijnen voor haar foto's die ze maakte in Europa, onder andere in Nederland, Griekenland, Italië en Noorwegen.

Met haar werk maakt De Rooij ons bewust van het feit dat ons beeld van Afrika wordt gedomineerd door een vooropgezet idee van hoe Afrika eruit ziet. Zij laat ons zien dat we niet zomaar kijken naar foto's. Er bestaan regels en codes die de manier waarop we kijken naar beelden van de wereld beïnvloeden. We gebruiken ons geheugen om beelden te interpreteren, maar op zoek naar herkenning blijven we vast zitten aan beeldclichés. En dit geldt zeker voor beelden van plaatsen waar we nog nooit zijn geweest. Myopia vertelt ons daarom niets over Afrika, maar alles over het Europese beeld van Afrika.

De publicatie bevat een fragmentarische verzameling van 3 typen beeld; het toeristische beeld, het journalistieke beeld, en het artistieke beeld van Afrika. Het boek is gedrukt met 3 verschillende technieken op 3 verschillende papiersoorten die elk refereren naar de bijhorende typen media (reisbrochure, krant, kunstboek).

Hillie de Rooij (Arnhem 1987) woont en werkt in Amsterdam. Haar werk ontstaat vanuit een fascinatie voor de manier waarop ons beeld en onze kennis over de wereld wordt beïnvloed door de beelden die we in verschillende media zien. Ze is geïnteresseerd in hoe deze beelden tot stand zijn gekomen, hoe ze worden geconstrueerd en hoe wij ze lezen.

€ 27.00 

Levertijd (indien niet voorradig)
3 à 4 werkdagen
Bezorgopties
Afhalen in winkel
gratis
Bezorgen in de stad Groningen per fietskoerier
€ 2,50
Bezorgen buiten Groningen
€ 2,95