Wout  Berger, Giflandschap revisited
Prijs
€27.50
ISBN
9789492474988
Bindwijze
gebonden
Pagina's
132
Uitgever
Blauwdruk
Datum
13-11-2017

Giflandschap revisited

Wout Berger

GIFLANDSCHAP > REVISITED

Een kwart eeuw bodemsanering in Nederland.
Met foto's van Wout Berger,
achtergrondteksten van Theo Edelman en Willem Hendriks
en inleidingen van Hans Aarsman en Frits Gierstberg


25 jaar geleden trok fotograaf Wout Berger door Nederland en legde landschappen vast op plekken waar de bodem sterk verontreinigd was. Met deze foto's toonde Berger toentertijd hoe bedrieglijk de werkelijkheid kan zijn: de zwaar vervuilde plekken zagen er vaak idyllisch mooi uit. Met zijn fotoboek baarde hij internationaal opzien.
De afgelopen tijd keerde Wout Berger naar bijna vijftig plekken terug om ze opnieuw te fotograferen voor dit boek: Giflandschap Revisited. Dat levert fascinerende beeldcombinaties op met foto's uit de eerdere serie en maakt duidelijk hoe het landschap in een tijdsbestek van een kwart eeuw kan veranderen - of ogenschijnlijk juist helemaal niet. Veranderingen die zich in het dagelijks leven vaak onmerkbaar voltrekken, zijn nu in één - zij het dubbele - oogopslag zichtbaar.
Frits Gierstberg en Hans Aarsman voorzien het fotowerk van inleidingen waarin zij het werk van Wout Berger plaatsen in de context van de fotografiegeschiedenis en in de persoonlijke beleving.
Maar Giflandschap Revisited is méér dan een fotoboek. Wout Berger werkte samen met bodemkundigen om het verhaal achter de beelden te vertellen. Dat mondde uit in achtergrondverhalen bij de verschillende locaties. Wat zat hier in de grond? Hoe kwam dat? Wat is sindsdien gebeurd?
Ook schetsen de bodemkundigen een historisch overzicht van de aanpak van bodemvervuiling in Nederland, met name sinds het gifschandaal in Lekkerkerk in de jaren tachtig. Ze maken de balans op van de enorme saneringsoperatie van de Nederlandse bodem die nu goeddeels voltooid is - al zullen we ongetwijfeld nog af en toe worden opgeschrikt door de vondst van nog onontdekte vervuilingen en door nieuwe gifschandalen.
-------------------------------------------------------------------
Van 4 november 2017 tot en met 7 januari 2018 presenteert het Nederlands Fotomuseum de tentoonstelling Giflandschap Revisited van Wout Berger.

132 pagina's, hardcover
27 x 34 cm
ISBN 978-94-92474-98-8
Prijs € 37,50
Publicatiedatum 3 november

€ 27.50 

Levertijd (indien niet voorradig)
1 à 2 werkdagen
Bezorgopties
Afhalen in winkel
gratis
Bezorgen in de stad Groningen per fietskoerier
€ 2,50
Bezorgen buiten Groningen
€ 2,95