Prijs
€20.00
ISBN
9789028223042
Bindwijze
paperback
Pagina's
240
Uitgever
Uitgeverij G.A. Van Oorschot B.V.
Datum
05-03-2021

Niet ik

Yolanda Entius

Van Yolanda Entius las ik eerder 'Abdul en Akil', en dat vond ik een prachtig boek. Ik heb me dus erg verheugd op 'Niet ik'.


'Niet ik' volgt de volwassenwording van Lena, van haar jaren op de Toneelschool naar haar leven als schrijver. Haar verliefdheid op de oudere docent Dimitri loopt als een rode draad door haar leven, en dat terwijl die liefde onbeantwoord blijft. Ik vond het erg boeiend om te lezen vanuit het perspectief van Lena, die erg vaak irrationeel en soms bijna gewelddadig is - ze voelt zich vaak miskend en dat maakt haar niet per se een sympathiek karakter, maar het is wel interessant om te lezen hoe een verliefdheid zich volledig ontwikkelt op basis van niets, op basis van aannames, ingebeelde blikken en woorden. We vertellen onszelf verhalen, totdat we zelf die verhalen worden. Dit verhaal is volgens mij gebaseerd op het toneelstuk 'De meeuw' van Tsjechov, dus dat moet ik ook maar eens gaan lezen. Verder heeft Entius een mooie stijl, heel romantisch en bloemrijk. Af en toe wordt het bijna cliché, maar nooit helemaal. Heel knap en precies geschreven.


(Grappig weetje: nu lees ik 'Verwachting' van Anna Hope - een van de personages uit dat boek is actrice en wordt gecast als Jelena in 'Oom Wanja'. Ik stuit dus twee keer achter elkaar op Tsjechov!)


Omschrijving van de uitgever


Als jong meisje was Lena ervan overtuigd dat het leven als ze het ouderlijk huis verlaten had, mooier, warmer, beter zou zijn; dat moest haast wel. Maar eenmaal op kamers komt haar nieuwe leven nauwelijks van de grond. Ook op de Toneelschool wil ze maar geen vleugels krijgen. Acteurs blijken niet leuker of beter dan gewone mensen, mensen zoals zij. Maar dan maakt Dimitri zijn entree. Hij is alles wat zij niet is – flamboyant, onbekommerd, schaamteloos, bourgondisch – en bijna twee keer zo oud als zij. Als een ganzenkuiken wordt ze door hem aangetrokken en raakt verstrikt in een kat-en-muisspel met alsmaar wisselende regels. Wat volgt is een liefde die alle rationaliteit tart, een liefde die zich niet laat ontleden, en waar Lena maar geen kloppend verhaal van kan maken. Tot ze – Lena is schrijver inmiddels en in de auto op weg naar haar huis in Frankrijk – opeens de sleutel vindt voor haar roman. Niet ik is een even pijnlijk als humoristisch zelfonderzoek naar de wortels van die liefde en een intieme bespiegeling over schaamte, seksualiteit, hunkering en eenzaamheid.

€ 20.00

Levertijd (indien niet voorradig)
1 à 2 werkdagen
Bezorgopties
Afhalen in winkel
gratis
Bezorgen in de stad Groningen per fietskoerier
€ 2,50
Bezorgen buiten Groningen
€ 2,95