Prijs
€20.00
ISBN
9789492068576
Bindwijze
paperback
Pagina's
272
Uitgever
NBC - Oevers
Datum
28-05-2021

Meter per seconde

Stine Pilgaard

Bijzonder grappige en poëtische roman. Een jonge vrouw verhuist met kind en partner naar een afgelegen deel van Denemarken. Als nieuweling vraagt ze zich voortdurend af hoe je contact maakt in een nieuwe gemeenschap. Ze portretteert zichzelf als iemand die voortdurend net het verkeerde zegt, ze is onhandig in het sociale verkeer, dromerig en zeer ongeschikt voor iets praktisch als het besturen van een auto. Ze verslijt verschillende rijinstructeurs die allemaal moeten toegeven dat het hopeloos is. De manier waarop ze naar zichzelf kijkt is verfrissend en zegt eigenlijk: neem jezelf niet te serieus.


Omschrijving:


Een jonge vrouw verhuist naar het dorpje Velling in West-Jutland, Denemarken. Ze probeert te integreren als ‘aanhang’ van haar vriend die lesgeeft aan de plaatselijke Volkshogeschool. Ze moet zichzelf opnieuw uitvinden en vele vragen dienen zich al snel aan. Hoe moet ze de eigenaar van de supermarkt aanspreken? Hoelang kun je zwijgen in het gezelschap van een vriendin? Zal ze ooit haar rijbewijs halen? Wanneer zal hun zoontje eens iets anders zeggen dan boe? Met humor en ironie beschrijft Stine Pilgaard het leven van een jong gezin in de huidige tijd. Een kind opvoeden lijkt geen vanzelfsprekendheid meer maar een zoektocht door het internet vol adviezen. Onverbiddelijk maar liefdevol laat ze zien hoe ieder mens op zijn manier worstelt met zichzelf en zijn medemens. Een origineel opgezette roman waarin fijnzinnig proza, een brievenrubriek vol levensvragen en prachtige poëtische liederen elkaar afwisselen.


Bekroond met de Weekendavisen Literatuurprijs! De winnaar wordt gekozen door de lezers van deze Deense krant. De jury: ‘De onderscheiding gaat naar een roman waarin alles staat wat we gemeen hebben. Een proza ​​dat spreekt tot – en wordt gelezen door – heel Denemarken (80000 exemplaren verkocht), over geografische en sociale grenzen heen. Geen twee lezers zullen het op precies dezelfde manier waarnemen. Maar het geeft ons een gemeenschappelijke taal, omdat het gaat om wat ons het meest verenigt: dat we mens zijn.’


Stine Pilgaard (Aarhus, 1984) is afgestudeerd aan de Danish Writers Academy en de Universiteit van Kopenhagen en wordt gezien als een van de meest talentvolle schrijvers van haar generatie. Meter per seconde (2020) is haar derde roman en net als de vorige twee een groot succes in Denemarken. Film- en televisierechten van alle drie haar romans zijn gekocht door Nordisk Film.

€ 20.00

Levertijd (indien niet voorradig)
1 à 2 werkdagen
Bezorgopties
Afhalen in winkel
gratis
Bezorgen in de stad Groningen per fietskoerier
€ 2,50
Bezorgen buiten Groningen
€ 2,95