Prijs
€22.99
ISBN
9789025470029
Bindwijze
paperback
Pagina's
352
Uitgever
Atlas Contact
Datum
19-02-2021

Klara en de Zon

Kazuo Ishiguro

De toekomstige wereld waarin KV (Kunstmatige Vriend) Klara zich bevindt, en door wiens ogen we deze wereld gadeslaan, is een zeer beklemmende, en zet na het lezen aan tot nadenken over vragen als: hoever kan onze drang naar maakbaarheid gaan? worden we daar nu echt gelukkig van? Wat is (naasten)liefde nu precies en wat is het belang ervan?

Bijzonder en knap is dat Ishiguro het verhaal vertelt vanuit Klara zelf, een KV met bijna-menselijke eigenschappen, die door een moeder wordt gekocht om haar zieke puberdochter gezelschap te houden en te helpen. De vriendschap die ontstaat is aandoenlijk, helemaal tegen de achtergrond van deze toekomstige wereld, waarin carrière maken (om dit mogelijk te maken laten ouders hun kinderen "opgetild worden" = kunstmatig slimmer maken) tot norm is verheven. Klara lijkt in deze wereld over eigenschappen te bezitten die de normale mens al lang is kwijtgeraakt. Ontroerend en prachtig geschreven boek.


Ook verkrijgbaar in het Engels.


Omschrijving

‘Klara en de Zon’ van Kazuo Ishiguro (winnaar Nobelprijs voor de Literatuur 2017) gaat over Klara, een zogenaamde Kunstmatige Vriendin met een uitstekend waarnemingsvermogen, die vanaf haar plek in de winkel nauwkeurig het gedrag gadeslaat van de kinderen die binnenkomen om rond te neuzen met hun ouders. Klara blijft hopen dat een kind haar zal kiezen. Wanneer dat eindelijk gebeurt, en haar bestaan voorgoed lijkt te veranderen, krijgt ze bij haar vertrek naar haar nieuwe gezin de waarschuwing dat ze niet al te veel waarde moet hechten aan de beloften van mensen. Maar Klara houdt haar eigen ideeën erop na. ‘Klara en de Zon’ is een adembenemend mooie roman die ons een blik gunt op onze veranderende wereld door de ogen van een onvergetelijke buitenstaander. Zoals vaker in zijn vindingrijke, verfijnde, aangrijpende oeuvre onderzoekt Kazuo Ishiguro ook hier wat het betekent om écht van iemand te houden.

€ 22.99

Levertijd (indien niet voorradig)
1 à 2 werkdagen
Bezorgopties
Afhalen in winkel
gratis
Bezorgen in de stad Groningen per fietskoerier
€ 2,50
Bezorgen buiten Groningen
€ 2,95