Prijs
€22.99
ISBN
9789493169111
Bindwijze
paperback
Pagina's
280
Uitgever
Meridiaan Uitgevers
Datum
16-02-2021

De drie levens van Josef Klein

Ulla Lenze

Josef Klein vertrekt vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlag als jongeman vanuit Duitsland naar de VS. Vanuit New York volgt hij de ontwikkelingen in Duitsland en de opkomst van Hitler, maar verder wil hij zich vooral bezig houden met zijn amateurradio hobby, het luisteren naar Jazz en verder met rust gelaten worden. Natuurlijk loopt het anders. Als Duitser in Amerika met verstand van radiozenden raakt hij betrokken bij zaken waar hij eigenlijk niks van moet weten. Aan de hand van het verhaal van haar oudoom Josef Klein laat Ulla Lenze zien hoe moeilijk het soms is om niet betrokken te raken, en aan de goede kant van de geschiedenis te blijven staan. 


Ook verkrijgbaar in het Duits.


Omschrijving

Het broeit in de straten van New York. Antisemitische en racistische groeperingen wedijveren om de sympathie van de massa en Duitse nationalisten bewieroken Hitler als dé man. Voor de teruggetrokken Josef Klein is Harlem zijn wereld, jazz zijn muziek – en hij is een hartstochtelijk amateur radio-ontvanger. Zijn technische vaardigheden trekken de aandacht van invloedrijke mannen en voor hij het doorheeft is hij een radartje in een Duits spionagenetwerk.


Jaren later voert zijn weg naar zijn broer en zijn gezin in naoorlogs Duitsland, en naar Zuid-Amerika, waar hem lang na de gebeurtenissen een poststuk uit Neuss bereikt met daarin een journalistieke reportage over de inzet van de Duitse geheime dienst in Amerika.


Aan de basis van De drie levens van Josef Klein ligt een stapeltje correspondentie tussen Ulla Lenzes oudoom Josef Klein en zijn broer Carl Klein. Het resultaat is een prachtig melancholisch portret van de familie Klein. En het is onmogelijk niet te zien hoezeer het politieke klimaat van radicalisering, nepnieuws en racisme van die jaren zijn echo lijkt te hebben in de Verenigde Staten van nu.

€ 22.99

Levertijd (indien niet voorradig)
1 à 2 werkdagen
Bezorgopties
Afhalen in winkel
gratis
Bezorgen in de stad Groningen per fietskoerier
€ 2,50
Bezorgen buiten Groningen
€ 2,95